روزنامه دنیای اقتصاد؛
چرا رتبه ایران در شاخص رقابتپذیری جهانی تنزل یافت؟ مرکز پژوهشهای مجلس با بررسی جایگاه ایران در نردبان رقابت در یک دوره ۹ساله، چهار دلیل را عامل سقوط رتبه کشور در گزارش مجمع جهانی اقتصاد میداند. ارزیابیها نشان میدهد بیشترین افت و نوسان رتبه ایران در فاصله سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹، به ترتیب به ارکان «ثبات اقتصاد کلان»، «نهادها»، «مهارتها» و «پویایی کسبوکار» برمیگردد. جایگاه نامناسب ایران در این ارکان چهارگانه، تبعاتی برای رقابت بهدنبال داشته که مهمترین آنها فضای نااطمینانی، عدم پیشبینیپذیری سرمایهگذاریها و فعالیتهای اقتصادی است.
رتبه ایران در گزارش رقابتپذیری جهانی که مجمع جهانی اقتصاد منتشر میکند، در سالهای اخیر نسبت به گذشته بدتر شده و از 69 در سال 2011 به 99 در سال 2019 رسیده است. تحلیلها حاکی است این موضوع در افتوخیز رتبه کشور در چهار رکن از ارکان 12گانه ریشه دارد. بیشترین افت و نوسان رتبه ایران، بهترتیب در ارکان «ثبات اقتصاد کلان»، «نهادها»، «مهارتها» و «پویایی کسبوکار» بوده است. ثبات اقتصاد کلان بدترین رتبه را دارد و ایران در آخرین گزارش مجمع، رتبه 134 را از میان 140 کشور کسب کرده که نشاندهنده وجود فضای نااطمینانی و پیشبینیناپذیری سرمایهگذاریها و فعالیتهای اقتصادی است. نامناسببودن رتبه ایران در رکن نهادها نیز حاکی از بستری از نااطمینانی است که دلیل آن به فقدان شفافیت، بار مقررات اضافی و آمادگی پایین دولت برای پاسخگویی برمیگردد. در حوزه مهارتها نیز کمبود مهارت با وجود سطح بالای آموزش از نقاط ضعف کشور است. در رکن پویایی کسبوکار هم بهدلیل عدم سهولت ورود کسبوکارها به بازار و شکلنگرفتن فضای رقابتی، رتبه ایران نامناسب ارزیابی شده است.
از سال 2018 مجمع جهانی اقتصاد روششناسی گزارش رقابتپذیری جهانی را برمبنای انقلاب صنعتی چهارم تغییر داد. به دنبال همین تغییر در سال2018، روند تنزل رتبه ایران تشدید شد. پیش از آن نیز وضعیت ایران مطلوب نبود. گزارش رقابتپذیری جهانی نشان میدهد وضعیت کشور با وجود نوسانات اندک، از رتبه 69 در سال 2011 به 99 در سال 2019 تنزل یافته است. در ضمن جایگاه ایران در منطقه هفدهم است، درحالیکه طبق ماده 22 قانون برنامه ششم توسعه مصوب 1395، دولت مکلف است رتبه ایران را در شاخص رقابتپذیری جهانی به جایگاه سوم در میان کشورهای منطقه ارتقا دهد، حال آنکه این گزارش نشان میدهد چنین هدفی محقق نشده است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی رقابتپذیری ایران طی 9سال پرداخته است.
ادامه خبر…
ثبت ديدگاه