روزنامه دنیای اقتصاد؛
درحالیکه واکسیناسیون در بسیاری از نقاط جهان در حال انجام است، روند احیای اقتصاد با سرعتی فراتر از پیشبینیها در حال وقوع است. بررسی جدید «آنکتاد» نیز نشان از احیای سریع تجارت جهانی در بحران کرونا نسبت به رکود تجاری در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵ دارد. پیشبینی میشود بستههای مالی بهویژه در اقتصادهای پیشرفته، تاثیر جدی بر بهبود تجارت داشته باشد.
زمانی که «کووید-۱۹» سراسر کرهخاکی را درنوردید، بسیاری از نگرانیها در باب آثار مخرب اقتصادی آن سخن گفتند. اکنون در حالیکه واکسیناسیون در بسیاری از نقاط جهان در حال انجام است، روند احیای اقتصاد با سرعتی فراتر از پیشبینیها در حال وقوع است. بنا بر گزارش اخیر کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل موسوم به «آنکتاد»، روند احیای تجارت در بحران کرونا نسبت به رکود تجاری در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵ با سرعت بیشتری در حال وقوع است. پیشبینیها حکایت از آن دارند که تجارت در سال ۲۰۲۱ نسبت به پایینترین میزان تجارت در سال ۲۰۲۰ رشدی ۱۶درصدی داشته باشد.
بهرغم اختلالاتی که در پی شیوع کرونا بر اقتصاد وارد شد، تجارت جهانی در سال ۲۰۲۰ بهطور کلی، روند خوبی را طی کرده است. بیشتر انعطافی که تجارت جهانی در این دوران از خود نشان داد به دلیل موفقیت اقتصادهای شرق آسیا در کاهش همهگیری بود که به آنان اجازه داد در جهت رشد حرکت کنند و از تقاضای جهانی برای محصولات مربوط به کووید منتفع شوند. روندهای مثبتی که در ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ شکل گرفت در ماههای آغازین سال جدید میلادی نیز تقویت شدند.
در سهماه نخست سال۲۰۲۱ حجم تجارت جهانی کالا و خدمات رشدی ۴درصدی نسبت به سه ماه پیش از آن داشت، این در حالی است که این رشد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۱۰درصد بوده است. مهمتر آنکه، سطح تجارت جهانی در سه ماه نخست سال ۲۰۲۱ نسبت به دوران پیش از همهگیری یا بهعبارتی سه ماه نخست۲۰۱۹ بالاتر بوده و رشدی ۳درصدی را ثبت کرده است. این سیر صعودی همچنان به مدد رشد صادرات کشورهای شرق آسیا در حال پیشرفت است. در سه ماه نخست سال ۲۰۲۱ حجم تجارت کالا به سطحی بالاتر از میزان ثبتشده در دوران پیش از همهگیری رسید، اما تجارت خدمات هنوز پایینتر از متوسط است. در این دوران تجارت کالاهایی که به کووید مربوط میشدند همچنان پرتقاضا و پابرجاست.
پیشبینیها نشان از آن دارند که رشد تجارت در سال ۲۰۲۱ روندی ادامهدار است و شرق آسیا و کشورهای توسعهیافته برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر، روند رشد را در تجارت تجربه خواهند کرد. «آنکتاد» در گزارش خود برآورد کرده که ارزش تجارت کالا و خدمات در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۱ به ارزشی در حدود ۶/ ۶تریلیون دلار برسد که این رقم ۳۱درصد فراتر از ارزش تجارت در پایینترین میزان خود در سال ۲۰۲۰ و از سوی دیگر ۳درصد بالاتر از سطح پیش از همهگیری در سال ۲۰۱۹ است. برآوردها همچنین نشان از آن دارند که در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ رشد تجارت همچنان پرقدرت ظاهر شود. برای کل سال ۲۰۲۱ نیز انتظار میرود تجارت نسبت به پایینترین سطح خود در سال۲۰۲۰ رشدی ۱۶درصدی را تجربه کند که از این میزان، تجارت کالا سهمی ۱۹درصدی و خدمات سهمی ۸درصدی خواهند داشت.
ادامه خبر…
ثبت ديدگاه