روسیه پهناورترین کشور جهان است که در شمال آسیا و اروپا قرار دارد. روسیه با کشورهای نروژ، فنلاند، استونی، لتونی، لیتوانی، لهستان، بلاروس، اوکراین، گرجستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، چین، مغولستان و کره شمالی همسایه است. این کشور همچنین با کشورهای آمریکا (از طریق ایالت آلاسکا)، سوئد و ژاپن (از طریق دریا) همسایه است. روسیه با تولید ناخالص داخلی ۲.۲هزار میلیارد دلار در سال ٢٠٢٢ هشتمین اقتصاد بزرگ جهان (بر مبنای تولید ناخالص داخلی) بوده است. تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور در سال ٢٠١٥ حدود ٥هزار دلار (بر مبنای قدرت برابری خرید) بوده که این کشور را در رتبه ششم دنیا قرار میدهد.
ارزش تجارت روسیه در سال ٢٠٢١ حدود ٧٨٦میلیارد بوده که ٤٩٢میلیارد دلار آن متعلق به صادرات بوده و ٢٩٤میلیارد دلار واردات این کشور است. عمده مقاصد صادراتی روسیه را کشورهای چین، هلند، آلمان و ترکیه تشکیل میدهند که حدود ٣٤درصد از کل ارزش صادرات این کشور را شامل میشود؛ در مقابل کشورهای چین، آلمان، آمریکا و بلاروس با سهم ۴۵.۳درصدی عمده مبادی وارداتی این کشور هستند. نفت خام، سایر روغنهای نفتی و گاز طبیعی عمده کالای صادراتی این کشور است و بیشتر واردات روسیه را محصولات دارویی و مصرفی تشکیل میدهد. نکته قابلتوجه درخصوص تجارت روسیه، تجارت این کشور با اتحادیه اروپا بوده که با شروع اعمال تحریمهای این اتحادیه علیه روسیه از فوریه ٢٠٢٢ بهشدت بر تجارت ماهانه روسیه با این اتحادیه تاثیرگذار بوده است.
روسیه از طریق دریای خزر با ایران همسایه است. براساس آمار گمرک ایران، در سال ١٤٠١ ارزش تجارت ایران با روسیه ۲.۳میلیارد دلار بوده که سهم بیشتر آن را واردات ایران از روسیه تشکیل داده است (ارزش صادرات ایران به روسیه ٧٥١میلیون دلار و ارزش واردات ایران از روسیه ۶.۱میلیارد دلار است). در میان گروههای کالایی مختلف در سال ١٤٠١، وابستگی ایران به چهار گروه کالایی «چوب و اشیای چوبی؛ زغال چوب»، «غلات»، «محصولات صنعت آردسازی؛ مالت؛ نشاسته و فکول، اینولین و گلوتن گندم» و «سبزیجات، نباتات، ریشه و غدههای زیرخاکی خوراکی»، از سایر گروهها بیشتر بوده است. به دلیل رابطه استراتژیک ایران با روسیه، معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران در یک گزارش پژوهشی، آمارهای تجارت روسیه را مورد تحلیل قرار داده و رابطه تجاری ایران با این کشور را بررسی کرده است.
ادامه خبر…
ثبت ديدگاه