روزنامه دنیای اقتصاد؛
موضوع کمبود نهادههای تولید یا موانع در ترخیص و واردات این اقلام نقل محافل مختلف شده است، این در حالی است که معاون گمرک این موضوع را رد میکند و در جدیدترین اظهارنظر اعلام کرده که هیچ مشکلی در ترخیص کالاهای اساسی از جمله نهادههای تولید دام و طیور از گمرک وجود ندارد. به گفته مهرداد جمال ارونقی، کالاهای مربوطه در صورت وجود در صف تخصیص ارز تا ۹۰درصد و داشتن اعلامیه ارز بهطور کامل و فوری ترخیص میشود. به گزارش «ایسنا» ارونقی توضیح داد که در سال گذشته تمهیدات خاصی برای ترخیص کالاهای اساسی اندیشیده شد و در مقطعی با هماهنگی بانک مرکزی، برای پنج قلم کالای اساسی شامل جو، ذرت، کنجاله سویا، دانههای روغنی و روغن خام، صاحبان کالا میتوانستند بدون صدور کد رهگیری نسبت به ترخیص اقدام کنند که البته چندان از آن استقبال نکردند.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای خریدهای اعتباری ادامه داد: در مقطعی دیگر نیز در مورد واردکنندگان کالا بهصورت اعتباری، وزارت صمت لیست ۱۴ شرکت را اعلام کرد که بتوانند بدون ارائه کد رهگیری بانک نسبت به ترخیص اقدام کنند و بانک مرکزی متعهد شد که اعلامیه تامین ارز اعتباری را صادر و سه ماه بعد از آن نسبت به تامین ارز اقدام کند. این مقام مسوول در گمرک ایران در ادامه به مصوبات آبان سال گذشته در ستاد تنظیم بازار درباره تسهیل ترخیص کالاهای دپو شده در گمرک و بنادر اشاره کرد و گفت: بر این اساس قرار شد تمامی کالاهای اساسی گروه یک، بهصورت ۹۰درصد ترخیص شوند که در دستور کار قرار گرفت، اما در اسفند ماه این موضوع به نحوی با چالش مواجه شد و ستاد تنظیم بازار به نوعی مصوبه قبلی خود در این رابطه را لغو کرد، اما تاکید داشت که کالاهای اساسی که در صف تخصیص ارز قرار داشته باشند، امکان ترخیص ۹۰ درصدی خواهند داشت. وی افزود: بر این اساس عملا کالا در همان مرحله اول که تخصیص ارز است، قبل از صدور کدرهگیری بانک، بدون مشکل تا ۹۰ درصد میتوانست ترخیص شود و اگر در صف تامین ارز بود که دیگر هیچ مشکلی نداشت و بهطور کامل امکان ترخیص پیدا میکرد، وزارت صمت، وزارت جهاد و صاحبان کالا میتوانستند بدون مانعی با رعایت ضوابط کالای خود را ترخیص کنند.ارونقی ابعاد دیگر ترخیص کالاهای اساسی را نیز مطرح کرد و توضیح داد که باید توجه داشت کالاهایی که بهصورت اعتباری وارد نشدهاند، امکان قرار گرفتن در صف تخصیص یا تامین ارز را ندارند، چرا که تامین یا انتقال ارز و همچنین انتقال اسناد خرید صورت نگرفته و به نوعی صاحب کالا مشخص نیست و از روی کشتی نیز امکان تخلیه ندارد.وی با بیان اینکه در مورد کالاهای اساسی که اعتباری وارد و اسناد خرید مبادله و صاحب کالا مشخص است امکان اقدام برای ترخیص وجود دارد، گفت: در مورد آنها نیز دو حالت وجود دارد؛ گروهی که در لیست اعلامی از سوی وزارت صمت به بانک مرکزی قرار دارند و اعلامیه تامین ارز اعتباری گرفتند و میتوانند ترخیص کرده و بانک تا سه ماه بعد تامین ارز را انجام دهد و بخش دیگر مربوط به افرادی است که بهصورت اعتباری کالا آورده ولی هنوز اعلامیه تامین ارز ندارند و چون در لیست وزارت صمت قرار نگرفتهاند با اینکه میتوانند بهصورت ۹۰ درصدی ترخیص کنند ترجیح میدهند تا هنگام تعیین تکلیف ارز اقدامی در این رابطه نداشته باشند. معاون امور گمرکی گمرک ایران در مورد موجودی کالاها در گمرک نیز یادآور شد: اینکه تمامی رقم اعلام شده در مورد یک کالا بهعنوان دپو در گمرک و عدم ترخیص تلقی شود درست نیست، چرا که ممکن است بخش زیادی از آن ترخیص شده، اما صاحب کالا ترجیح میدهد فعلا آن را در انبار بنادر و مناطق آزاد نگهداری کند، بنابراین دولت باید روی آن حجمی که هنوز ترخیص نشده برنامهریزی داشته باشد.در همین حال، معاون بندری سازمان بنادر و دریانوردی از مجموع موجودی ۲/ ۵ میلیون تن کالای اساسی در انبارهای بنادر و کشتیهای پای اسکله و کشتیهای موجود در لنگرگاهها خبر داد. فرهاد منتصر کوهساری در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه روند پُر و تخلیه شدن انبارهای بنادر مستمرا اتفاق میافتد، گفت: اکثر کالاهای اساسی جایگزین شده است، بنابراین اینکه فکر کنیم موجودی انبارهای بندری ناگهان به صفر یا حتی به نصف موجودی فعلی کاهش یابد، برداشت اشتباهی است.
وی افزود: صاحبان کالا وقتی کالاهای خود را وارد میکنند، از زمان ورود به بندر تا زمان ترخیص کالا، فرآیندی طی میشود و کمی طول میکشد که این ماندگاری کالا در انبارها، طبیعی است. البته اینکه میزان موجودی انبارهای بنادر رشد داشته، صحت دارد که به شرایط کرونایی برمیگردد؛ همچنین تعطیلاتی که داشتیم، در رشد موجودی کالاهای بندری بیتاثیر نیست. عضو هیات عامل سازمان بنادر و دریانوردی یادآور شد: قطعا روند کاهش اتفاق میافتد و به زودی به متوسط موجودی ۳/ ۷ تا ۳/ ۸ میلیون تن در انبارهای بندری برمیگردیم. وی درباره موجودی کلی انبارهای بنادر اعم از کالاهای اساسی و سایر کالاهای وارداتی گفت: موجودی کالاهای انبارهای این سازمان ۷ میلیون و ۲۵۰ هزار تن است که حدود ۳میلیون و ۱۱۰ هزار تن آن سایر کالاها غیر از کالاهای اساسی است. منتصر کوهساری درباره آخرین وضعیت کالاهای رسوبی در انبارهای بنادر هم اظهار کرد: سازمان بنادر و دریانوردی، لیست کالاهایی که از زمان تحویل آن به انبار، بیش از ۳ ماه میگذرد، به گمرک و سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی معرفی میکند که در بعضی موارد، گمرک این لیست را اصلاح میکند.
ادامه خبر…
ثبت ديدگاه